DESPRE PROGRAM

Fondul Științescu, un proiect dezvoltat în parteneriat de BRD – Groupe Société Générale, Romanian-American Foundation și Fundația Comunitară București, și sprijinit de Inspectoratul Școlar al Municipiului București, susține inițiativele care încurajează elevii să descopere lumea fascinantă a științelor exacte. Fondul finanțează profesori de matematică, fizică, biologie, chimie și informatică pentru clasele 5-8, din școli aflate în sectoarele 2, 3, 4 și 6 din București, pentru ca aceștia să dezvolte proiecte centrate pe elevi, menite să le încurajeze acestora pasiunea pentru știinte.

Conform agendei ONU de dezvoltare pentru 2015, dezvoltarea sustenabilă a oricărei țări este astăzi incompletă fără știință, inovație și tehnologie.

Institutul Naţional de Statistică arată că numărul absolvenţilor de studii superioare din 2013 s-a dublat în ultimii 10 ani, de la 7,1% în 2002 la 14,4%, totuși, specialiștii în domeniul tehnic nu acoperă cerințele pieței de profil.

Fondul Științescu își dorește să arate prin inițiativele și proiectele finanțate că științele pot fi interesante și incitante; că reprezintă o lume fascinantă care merită descoperită de tineri, pentru înțelegerea unor fenomene simple cu aplicabilitate în viața de zi cu zi, până la deschiderea unui orizont profesional în plină dezvoltare și de viitor.

Fondul are o valoare totală de 120.000 lei. Valoarea maximă a unui proiect pentru unul din obiectele de studiu poate fi între 5.000 și 10.000 de lei. Proiectele interdisciplinare sunt încurajate să participe, primind puncte suplimentare în evaluare și un buget suplimentar (multiplu de 5.000 și 10.000 de lei, în funcție de numărul disciplinelor implicate).

Un juriu independent, format din persoane cu experiență în diverse domenii corelate cu științele exacte, vor alege proiectele care corespund criteriilor de selecție.