În 2016, Fondul Științescu București a finanțat opt proiecte
April 30, 2016

București, 30 aprilie 2016 – Fondul Științescu, aflat la ediția pilot, a finanțat opt proiecte ale profesorilor de gimnaziu care și-au propus să stimuleze pasiunea elevilor pentru științele exacte. Suma totală a finanțărilor a fost de 119.989 lei. Câștigătorii au fost selectați de un juriu independent, format din persoane cu experiență în diverse domenii corelate cu științele exacte. Competiția de proiecte s-a adresat profesorilor de matematică, fizică, chimie, biologie și informatică din sectoarele 2, 3, 4 și 6 din București și a oferit finanțări în valoare totală de 120.000 de lei.

Fondul Științescu București, ediția pilot,  a fost dezvoltat în parteneriat de BRD – Groupe Société Générale, Romanian-American Foundation și Fundația Comunitară București și  sprijinit de Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Programul de finanțare și-a propus să caute profesori cu idei de predare a disciplinei lor care să implice activ elevii și care să inspire alți profesori.

Proiectele câștigătoare au fost:

Studiul online al vieții păsărilor – și-a propus construirea unei case pentru păsări, care va transmite live pe Internet imagini din interior (diurne şi nocturne) pentru studiul şi observarea elementelor cheie din viaţa păsărilor din Bucureşti. Proiect coordonat de Cristina Păcurar, profesor de biologie de la Școala Gimnazială “Petre Ghelmez”.

Pietre prețioase și semiprețioase – realizarea unei enciclopedii care va cuprinde aspecte din tratarea transdisciplinară a subiectului pietrelor prețioase și semiprețioase, dar și dezvoltarea unor competențe artistice. Proiect coordonat de Mădălina Crăciunescu, profesor de chimie de la Școala Gimnazială “Petre Ghelmez”.

Apa și importanța ei  a familiarizat elevii cu importanța apei, proprietățile ei dar și cu informații despre poluare. Copiii vor învăța interactiv prin vizite de documentare la stații de captare și stații de epurare a apelor reziduale și laboratoare de cercetare din diferite instituții. Proiectul este coordonat de Gabriela Nicolae, profesor de fizică la Școala Gimnazială nr. 97.

Studiul instrumental al astronomiei – a propus dotarea cercului de astronomie al şcolii cu un telescop newtonian şi planetarium şcolar, care să faciliteze studierea astronomiei prin observaţii de zi si de noapte dar şi prin exerciţii practice. Proiect coordonat de Maria Andon, profesor de matematică la Şcoala Gimnazială “Petre Ghelmez”.

Să explorăm lumea din jurul nostru! – a dezvoltat un cerc interdisciplinar de științe, în care elevii din clasele gimnaziale să lucreze împreună, să investigheze și să descopere tainele fenomenelor care alcătuiesc lumea în care ei trăiesc. Proiect coordonat de Oana Ghimbaș, profesor de fizică, de la Școala Gimnazială “Emil Racoviță”.

Lumina care ne „luminează”! –  înțelegerea prin experimente a conceptelor de bază legate de lumină. Proiect coordonat de Gabriela Niculescu, profesor de matematică la Școala Gimnazială nr. 190.

Târg de știință – a antrenat elevi în experimente de știință și prezentarea acestora către publicul larg. De-a lungul ultimelor două luni de școală, elevii vor pregăti experimente/proiecte bazate pe ideile proprii. Ei vor lucra în echipe și vor fi stimulați să își ducă munca la bun sfârșit și să o prezinte timp de două zile de Târg realizate în curtea școlii în prezența părinților și a invitaților. Proiect coordonat de Anca Bontaș, profesor de biologie la Scoala Gimnazială nr. 20.

Calypso – un club de știință  în perioada de vară pentru a menține contactul elevilor de gimnaziu cu școala și să le ofere alternativă la lipsa de activitate de-a lungul vacanței mari. Proiect coordonat Anca Bontaș, profesor de biologie, Școala Gimnazială nr. 20.

Din juriu au facut parte: Cosmina Frîncu, CSR and Sponsorship Manager la BRD – Groupe Societe Generale; Suzana Dobre, director de program pentru inițiative educaționale la Romanian American Foundation; Elena Ștefan, inspector școlar pentru educația permanentă, Inspectoratul Școlar al Municipiului București; Alex Marinescu, Head of Operations, Electronic Arts România; Octavian Micu, Cercetător Științific III, Institutul de Știinte Spațiale si Sorin Badea, realizator al emisiunii “Sound of science”, Radio Gold FM.