Științescu București – 2020 ediția de criză
September 18, 2020

Ediția din 2020 a Fondului Științescu, a fost o ediție de criză, cu un buget de 30.000 lei. În condițiile acestui buget redus, am decis să sprijinim continuarea unora dintre proiectele finanțate anul trecut să se reinventeze și să se adapteze contextului creat de pandemie.

Ne-am propus să susținem între trei și cinci proiecte din ediția precedentă. Dar pentru că șapte dintre cele opt proiecte susținute anul trecut au fost interesate să continue, am apelat la juriul ediției anterioare pentru selecție.

Criteriile de selecție au fost legate de:

  • Impactul potențial pe termen scurt și nevoile elevilor. Membrii juriului au pornit de la premisa că cel mai mare impact pe termen scurt îl pot avea proiectele care adresează liceenii (ei au autonomie mai mare în învățare și mai au de petrecut în sistemul pre-universitar cel mai puțin timp) și profesorii cu care lucrează aceștia.
  • Impactul pe care l-au avut proiectele susținute în ediția anterioară. Au fost câteva proiecte care au avut rezultate mult peste cele estimate inițial și au inițiat rețele de oameni și stakeholderi diverși în jurul lor.
  • Modul în care propunerea de continuare a proiectului construiește pe rezultate obținute deja și dezvoltă resurse care pot fi folosite și în afara proiectelor respective.
  • Nevoia unui ultim ”impuls” ca proiectele/inițiativele construite să poată să-și găsească un ritm consecvent de dezvoltare.
  • Diversitatea temelor de STEAM abordate prin proiecte.

 

În acest context, din bugetul total de 30.000 lei disponibili pentru ediția de criză, juriul a selectat pentru finanțare următoarele proiecte:

  1. CHEMPOET 2.0, al grupului de inițiativă “Chemistry is everywhere”- buget 10.000 lei – lucrează cu elevi de liceu și profesori pentru a continua să pună chimia în contextul vieții de zi cu zi. Va dezvolta și conținut video (live și înregistrat) cu experimente de laborator din programa școlară care să susțină și conținutul teoretic predat de profesori la clasă.
  2. Creștem plante, cultivăm cunoașterea, al Fundației Providența – buget 10.000 lei – duce la următorul nivel sera, transformând-o în seră de legume. În proiectul de cercetare pentru copiii din Școala Ruth, vor lucra cu copii cu CES care vor învăța practic despre viața plantelor și biologie cu ajutorul copiilor care au participat anul trecut în proiect, ca mentori.
  3. Biorobotics4All, al grupului de inițiativă format din cadre didactice și studenți de la Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul UPB – buget 8.000 lei – lucrează cu liceeni și profesorii lor cu simulatoare de roboți industriali și construiesc o platformă online de învățare, populată cu roboți si augmentată cu instruire live și cunoștinț
  4. Cei 2.000 lei rămași merg la Roboțim împreună”, unde Fundația Viață și Lumină poate să achiziționeze piese de schimb pentru seturile de Lego WeDo sau va acoperi alte nevoi pentru continuarea atelierelor cu copiii pe care îi are în plasament.

 

Ediția de anul acesta este susținută de partenerii noștri instituționali, Romanian-American Foundation şi FFCR, și de partenerii de fond: Transport Service Group, SIS IT Solutions și Cyber Runners.