Opt proiecte primesc finanțare prin Fondul Științescu București, ediția 2019-2020
June 26, 2019

Cele opt proiecte selectate vor primi finanțare în valoare totală de 150.000 lei și vor fi implementate pâna în luna martie 2020.

Acestea sunt:

  1. Chimia pe mâini bune – CHEMPOET, proiect al grupului de inițiativă “Chemistry is everywhere”, finanțat cu un buget de 11.948 lei 

Chimia pe mâini bune este un proiect al unui grup de cadre didactice de la Facultatea de Chimie, care își propune să crească gradul de conștientizare a elevilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani din licee din București despre importanța chimiei în viața cotidiană 

Proiectul va crea mai multe contexte de educație informală în care 30 de elevi de liceu vor discuta și vor experimenta în laborator aplicații ale chimiei în viața de zi cu zi: chimia medicamentelor, substanțe chimice în bucătărie, clorul și apa potabilă, celule solare, etc. Pe lângă experiențe de învățare directă în laboratoarele Facultății de Chimie aceștia vor lua contact direct cdomeniul chimiei practice prin vizite la institute de cercetare și companii producătoare. De asemenea, grupul va lucra și cu 20 de profesori de chimie din liceele bucureștene pentru a-i ajuta să atragă elevii spre chimie prin experimente ușor de realizat și corelate cu viața cotidiană.

 2. BIOROBOTICS4ALL Ingineria viitorului, proiect al unui grup de inițiativă format din cadre didactice universitare, care va fi finanțat cu un  buget de 19.039 lei 

 “BIOROBOTICS4ALL” își propune cultivarea de abilități tehnice și practice în ndul elevilor de liceu și transmiterea către aceștia a pasiunii pentru robotică și domenii conexe cum ar fi informatică, fizică, matematică, electronică, radiotelecomunicații, bioinginerie medicală și construcții (vehicule terestre și aeriene). Proiectul îi va ajuta pe elevi să devină conștienți de modul în care științele explică fenomenele din spatele conceptelor de Oraș Inteligent, roboți telecomandați, roboți mobili autonomi, brațe robotice și antropomorfe.

Programul educațional va cuprinde 90 de elevi cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani de la Liceul Teoretic Bilingv “Miguel de Cervantes”, Colegiului Tehnic “Carol I” și Liceul “Iulia Hașdeu”. Sesiunile de lucru cu elevii vor fi organizate de cadre didactice din Facultatea de Inginerie Electrică din cadrul Universității Politehnica București și din Departamentul de Sisteme Integrate de Aviație și Mecanică din cadrul Facultății de Aeronave și Autovehicule Militare, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” și studenți din anul IV ai ambelor facultăți.

 3Creștem plante: cultivăm cunoașterea, proiect al Fundației Providența, finanțat cu un buget de 29.000 lei 

Proiectul se adresează copiilor din cartierul Ferentari și urmărește le dezvolte pasiunea pentru știință, în strânsă legătură cu educația pentru protecția mediului și cu stimularea responsabilității individuale și sociale, prin lucru împreună într-o seră.

30 de copii din Ferentari  vor beneficia de o serie de lecții interactive și experimente care le crească nivelul de conștientizare cu privire la importanța naturii pentru om, în special, a plantelorefectele poluării și importanța protejării mediului. În seră, copiii vor experimenta în mod direct, pe propriile plante, efectele nocive ale poluării cu diferite tipuri de substanțe dăunătoare și vor descoperi care sunt nevoile plantelor pentru creștere și dezvoltare

4. Roboțim împreună, proiect al Fundației Viață și Lumină, finanțat cu un buget de 15. 815 lei 

Centrul de plasament al Fundației Viață și Lumină (FVL) poate găzdui 40 de copii pentru care nu este foarte ușor să înțeleagă științele exacte, deoarece nu le-a fost stimulată imaginația și talentul, nici curiozitatea și răbdarea.

Proiectul “Roboțim împreună” le încurajează acestora pasiunea pentru știință și să își descopere abilități necesare pentru viitor, să treacă peste stigmă și să se integreze școlar. Cei 40 de copii vor construi și vor programa roboței, pe care îi vor prezenta apoi colegilor de școală. Proiectul se va adresa și comunității extinse: copiii din centrul de plasament vor avea posibilitatea să invite colegi sau prieteni pentru a participa la cursul de robotică.  

5. Clubul de robotică ”Robots for Smart Kids”, proiect al grupului de inițiativă PROACTIV, finanțat cu un buget de 16.327 lei 

La clubul de robotică din Liceul „Marin Preda” din București, 24 de copii cu vârste între 8 și 10 ani vor face parte dintr-un proiect pilot care va folosi ozoboți pentru a-i ajuta să lucreze project-based și să înțeleagă mai ușor conceptele științifice și teoria. Programul de învățare este pornit de un grup de părinți și cadre didactice și se concentrează pe dezvoltarea abilităților de lucru individual și în echipă, încurajând comunicarea, colaborarea, capacitatea de analiză și sinteză, capacitatea  de a pune o idee în practică, creativitatea, perseverența în atingerea obiectivelor stabilite.  

6. Școala de vară “Generații STEAM”, proiect al Fundației Regale Margareta a României, finanțat cu un  buget de 21.200 lei 

Centrul Generații București funcționează ca centru social de tip Școala după școală din 2007, în sectorul 6, în incinta Liceului UCECOM. Ca promotor al metodologiei intergeneraționale, 30 de voluntari seniori activi ajută anual un număr de 50 de copii să nu abandoneze școala. Școala de vară “Generații STEAM” le propune acestor copii să înțeleagă științele, să participe la activități specifice și la experimente, să își aleagă teme de proiect și să aibă curajul să le dezvolte și să le ofere soluții. Prin învățare experiențială și peer learning, activitățile centrate pe STEAM îi vor ajuta pe 30 dintre acești elevi să își dezvolte abilități precum gândirea critică, rezolvarea de probleme complexe, planificare, coordonare, organizare, gestionare timp și management de proiecte, relaționare cu colegii de echipă și gestionarea conflictelor, prezentare în public. 

7. Conexiuni pentru o viață sănătoasă, proiect al grupului de inițiativă al învățătorilor din Școala Gimnazială nr. 279, finanțat cu un buget de 12.600 lei 

Învățătorii de la Școala Gimnazială nr. 279 își propun să creeze un program integrat de învățare prin joacă pentru cei  250 elevi cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, implicați în Programul ,,Şcoală după şcoală”. De la, cum să mâncăm adecvat învățând chimia din farfurie, la descoperirea matematicii din spatele muzicii, până la a învăța să programeze cu Scratch aplicații despre meseriile viitorului, copiii vor învața mai ușor, învățătorii vor deprinde noi modalități de predare interactivă și foarte practică, iar materialele achiziționate în proiect vor putea fi folosite de școală în astfel de activități aplicate în următorii trei ani.   

 8Start spre viitor, un proiect al grupului de inițiativă ”Împreună reușim”,  finanțat cu un buget de 24. 000 lei 

”Start spre viitor” își propune să dezvolte un hub comunitar dedicat educației copiilor din localitatea Popești-Leordeni, jud. Ilfov. Proiectul pilot își propune să ofere unui grup de 20 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani o serie de ateliere integrate: programare prin Scratch, educație financiară și gândire antreprenorială, comunicare eficientă. Atelierele vor dezvolta copiilor flexibilitatea cognitivă, spiritul de inițiativă, curiozitatea și imaginația, gândirea critică și capacitatea de rezolvare a problemelor complexe.  Pentru viitor, grupul își dorește continuarea oferiri acestor tipuri de ateliere în cadrul Hub-ului și diversificarea lor. Grupul de inițiativă este format din locuitori din Popești-Leordeni, părinți, care au ca obiectiv comun calitatea educației copiilor lor și a celor din comunitatea locală, care să le asigure un start bun spre viitor.

Proiectele finanțate au fost selectate de un juriu independent, format din:

 

Fondul Științescu este implementat în București de Fundația Comunitară București, în parteneriat cu Romanian-American Foundation, Federația Fundațiile Comunitare din România și cu susținerea donatorilor locali: Transport Service Group, WDP, Element Development, euRobotics AISBL.

Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în alte zone din țară: Sibiu, Iași, Oradea, Mureș, Bacău, Galați, Prahova, Odorheiul Secuiesc, Brașov, Țara Făgărașului și Timișoara.

Fundația Comunitară București pune împreună donatori, ONG-uri, grupuri de inițiativă pentru a dezvolta comunități în care să ne simțim ca acasă. Construiește mecanisme de donație, fonduri de finanțare sau incubatoare de idei pentru oraș. În 7 ani a finanțat peste 320 de proiecte din București și Ilfov cu mai mult de un milion de euro.